Contoh Khutbah Jum'at Bahasa Sunda Lengkap : Taqwa

Advertisement
Advertisement
Contoh Khutbah Jumat Bahasa Sunda - Taqwa merupakan satu-satunya yang membedakan manusia di hadapan Alloh. Taqwa juga yang menjadi pakaian orang mu’min dalam berprilaku sehari-hari, dengan taqwa-lah manusia bisa membedakan mana yang hak dan yang batil dan mampu melaksanakan amalan yang di perintah Alloh dan menjauhi segala apa yang dilarangnya.

Alloh tidak mamandang manusia dari fisik, harta, dan jabatan. Tapi yang Alloh lihat adalah hati dan amal merbuatan kita. Bukan orang yang kaya yang istimewa di hadapan-Nya melainkan yang paling merasa takut pada-Nya. Di dunia ini orang sering menganggap bahwa harta adalah segalanya untuk meraih semua apa yang kita harapkan.

Justru semua itu hanyalah tipuan iblis semata untuk mencelakakan manusia. Pada kesempatan kali ini saya akan menulis Contoh Khutbah Jum’at dalam bahasa sunda yang mungkin catatan ini bermanfaat bagi orang yang membutuhkannya. Contoh Khutbah Lengkap ini sudah lengkap sesuai denga syarat dan rukun khutbah menurut Fiqih.
Contoh Khutbah Jum'at Bahasa Sunda Lengkap : Taqwa

Khutbah awal

اَلْحَمْدُ للهِ وَحْدَهُ، نَحْمَدُهُ وَ نَسْتَعِيْنُهُ وَ نَسْتَغْفِرُهُ وَنَتُوْبُ اِلَيْهِ وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرُ أَنْفُسِنَا وَسَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَهُوَ الْمُهْتَدُ وَمَنْ يُضْلِلْهُ فَلَنْ تَجِدَ لَهُ وَلِيًّا مُرْشِدًا   أَشْهَدُ أَنْ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ بَلَغَ الرِّسَالَةَ وَأَدَّى اْلأَمَانَةَ وَنَصَحَ لِلأُّمَّةِ وَتَرَكَنَا عَلَى الْمَحْجَةِ الْبَيْضَاءِ لَيْلَهَا كَنَهَارِهَا لاَ يَزِيْغُ عَنْهَا اِلاَّ هَالِكٌ  اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَمَنْ دَعَا بِدَعْوَتِهِ اِلىَ يَوْمِ الدِّيْنِ. أَمَّا بَعْدُ, فَيَا عِبَادَ اللهِ اُوْصِيْكُمْ وَنَفْسِي الْخَاطِئَةِ الْمُذْنِبَةِ بِتَقْوَى اللهِ وَطَاعَتِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ. وَقَالَ اللهُ تَعَالَى فِي مُحْكَمِ التَّنْزِيْلِ بَعْدَ أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ : يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ
 
Upami pangaos sato diukur ku ageung sareng alitna atanapi lintuh sareng begangna, pangaos taneuh di ukur ku subur sareng angarna atawa kota sareng kampungna, pangaos emas di ukur ku karatna, tapi pangaos jalmi mah di ukur ku ka taqwaannana. Sakumaha pidawuh Alloh :

إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ
 
Hartosna: saestuna jalma nu pang mulya-mulyana mungguhing Alloh mah nya anu pang taqwana ti antra aranjeun. Saestuna Alloh teh maha uninga, maha ningali. (Al-hujurot: 13)

Oge dawuhan Rosululloh :

كلكم من ادم وادم من تراب لافضل لعربي على عجم ولا لابيض على اســود الا بالــتقـوى
 
Hartosna : Sadayana aranjeun turunan adam, jeng ari Adam eta tina taneuh. Teu aya punjulna urang arab ti urang ajam jeung teu aya punjulna kulit bodas  jeung kulit hideung kajaba ku ka taqwaan.

Tina eta ayat sareng hadis Nabi, jelas pisan yen pangaos manusa mah sanes diukur ku katurunan, warna kulit sareng suku bangasa, henteu di ukur ku pangkat sareng kakayaan, sanes di ukur ku pinter sareng bodona dina rupi-rupi ilmu, malah henteu di ukur ku jenis isteri sareng pamegetna, tapi nyata-nyata ku kataqwaan. Tangtos anu dimaksud ku taqwa teh kataqwaan anu disarengan ku elmuna. Nyakitu deui dina imbalan jasa sareng ganjaranna, ku Alloh moal di benten-benten antawis istri sareng pamegetna. Sakumaha dawuhan Alloh dina Al-Qur’an surat An-Nahl ayat 97:

 مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
 
Hartosna: Sing saha jalma nu ngalampahkeun amal sholeh boh lalaki ataw istri bari manehna keur dina ka ayaan iman, nya saestuna Kami bakal ngahirupkeun manehna aya dina kahirupan anu alus, jeung saestuna Kami bakal maparin ganjaran ka maranehna ku ganjaran anu leuwih alus batan anu diamalkeun ku maranehna.

Hadirin anu mulya

Dina waktu zaman jahiliyyah kapungkur kaum istri teu aya pisan hargana malah dijadikeun cocooan kaum lalaki kanggo ngalampiaskeun nafsuna. Tapi saatos kangjeng Rosul di utus ka ieu alam dunya nyandak ajaran islam, martabat kaum istri janten robih anu asalna hina janten mulya. Kaum istri ngagaduhan hak sareng kawajiban anu sami sareng pameget. Ajaran islam maparin kasempatan ka kaum istri kanggo ngulik ilmu sareng lakon gawe anu luyu sareng kodrat, bakat sareng ka ahlianna. Dina ka beresan rumah tangga sareng ka tengtreman nagara ageung pisan pamungutna kana kabinangkitan sareng akhlak kaum istri.

Hadirin anu mulya

Dina panutup khutbah anu ka hiji mugia urang sadayana kalebet jalmi-jalmi anu bagja ngaraoskeun nikmatna jangji gusti Alloh kanggo jalmi-jalmi anu iman sareng amal sholeh. Amin ya robbal’alamin.

اقــول قـولي هذا واســتغـفـرالله لي ولكم ولجميـع المســلمين والمســلمات انه هــو الـغـفـور الـرحيـم
 
Khutbah ka dua

إِنَّ الْحَمْدَ لِلَّهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا وَمن سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا ، مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلَا مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلَا هَادِيَ لَهُ ، وَأَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ وَصَفِيُّهُ وَخَلِيْلُهُ وَأَمِيْنُهُ عَلَى وَحْيِهِ ؛ فَصَلَوَاتُ اللهِ وَسَلَامُهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَ صَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ
أَمَّا بَعْدُ مَعَاشِرَ المُؤْمِنِيْنَ عِبَادَ اللهِ : اِتَّقُوْا اللهَ تَعَالَى وَرَاقِبُوْهُ مُرَاقَبَةً مَنْ يَعْلَمُ أَنَّ رَبَّهُ يَسْمَعُهُ وَ يَرَاهُ  اللهم اغـفر للمسلمين والمسلمات والمؤمنين والمؤمنات الاحياء منهم والاموات اللهم اعـز الاسلام والمسلمين واهلك الكفرة والمشركين ودمر اعدائنا واعدائك اعداء الدين بحق رب العالمين ربنا اتنا فى الدنيا حسنة وفى الاخرة حسنة وقنا عذاب النار برحمتك يا ارحم الراحمين والحمد لله رب العالمين 
 عباد الله ان الله يأمر بالعدل والاحسان وايتاء ذي القربى وينهى عن الفحشاء والمنكر والبغي يعظكم لعلكم تذكرون ولذكر الله اكبر استغفرالله لي ولكم

Advertisement